Dieta kopenhaska – odchudzanie w 13 dni?

Dieta kopenhaska - szybkie odchudzanie w 13 dniPiękna, smukła sylwetka jest nieodpartym pragnieniem większości kobiet. Co zrobić, aby osiągnąć spodziewane efekty w krótkim czasie i wytrwać w swoich postanowieniach? Poznaj zasady 13-dniowej, odchudzającej diety kopenhaskiej oraz przykładowy jadłospis. Przekonaj się, czy jest to dieta skrojona na miarę Twoich potrzeb.

Zasady diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska, zwana także duńską, to dieta umożliwiająca błyskawiczną utratę wagi. Dzięki jej stosowaniu można schudnąć od kilku do kilkunastu kilogramów w trakcie zaledwie 13 dni. Jest to całkowicie realne, jeśli przestrzega się zasad niniejszej diety przez cały okres jej trwania. Brzmi obiecująco? Tak, lecz tylko w przypadku, gdy trzymamy się ściśle wszystkich założeń.

Każdy system odżywiania bazuje na określonych zasadach, jednak praktyka często rozmija się nieco z teorią. Wiele diet, w tym diet odchudzających, pozwala oczekiwać zadowalających efektów pomimo wprowadzenia do ich planu drobnych zmian. Modyfikacja zasad nie wchodzi jednak w grę w przypadku diety kopenhaskiej. Tutaj niestety każde, nawet najdrobniejsze odstępstwo skazuje nasz trud i wysiłek na porażkę. Czas trwania tej diety jest jednak na tyle krótki, że można z powodzeniem wytrwać w swoich postanowieniach, co potwierdzają osoby, które schudły tym sposobem.

Podstawowe założenia diety kopenhaskiej prezentują się w następujący sposób:

  • Dieta kopenhaska zakłada przyjmowanie 3 posiłków dziennie – śniadania, obiadu oraz kolacji. Posiłki te należy spożywać o konkretnych porach. Czas śniadania przypada między godz. 8 a 9 rano, czas obiadu między godz. 12 a 14, natomiast pora kolacji między godz. 16 a 18. Odstępstwo od wyznaczonych godzin nie powinno wynosić więcej, niż pół godziny.
  • Duńska dieta opiera się na komponowaniu posiłków z listy określonych produktów spożywczych. Dostarcza niewielkiej ilości kalorii, tłuszczów, węglowodanów oraz błonnika. Podstawę wyżywienia w okresie diety stanowią warzywa (zarówno surowe, jak i gotowane), chude mięso, chude ryby (dorsz, pstrąg) i jaja. Dozwolone jest spożywanie niewielkiej ilości owoców. Nie do przecenienia dla kawoszy jest miła informacja, że ich ulubiony napój, kawa (zarówno rozpuszczalna, jak i ta z ekspresu), jest istotnym, a wręcz obowiązkowym elementem menu. Zapewnia bowiem organizmowi solidnego zastrzyku energetycznego. Szerokim łukiem omijać należy słodycze i napoje alkoholowe.
  • Stosowanie diety kopenhaskiej wyklucza możliwość podjadania między posiłkami. Nawet żucie gumy kończy dietę fiaskiem, więc dla uzyskania spodziewanych efektów w postaci dużej utraty wagi należy skupić się na diecie i konsekwentnym przestrzeganiu wszystkich jej założeń.
  • W czasie trwania diety kopenhaskiej należy zrezygnować ze sportu i zwiększonej aktywności fizycznej. To rzadko spotykana wytyczna, z jaką można spotkać się przy diecie odchudzającej, jednak ze względu na znikomą wartość odżywczą diety kopenhaskiej, obciążenie organizmu dodatkowym wysiłkiem może prowadzić do znużenia, zmęczenia i pogorszenia samopoczucia. Nie sprzyja to z kolei utrzymaniu wysokiej motywacji na kolejne dni diety.

Podstawowe założenia diety kopenhaskiej

Dla kogo przeznaczona jest dieta kopenhaska?

Podstawowym założeniem diety kopenhaskiej jest szybka utrata masy ciała. To bardzo kusząca propozycja dla:
osób dorosłych i zdrowych, najlepiej po odbytej wcześniej konsultacji z lekarzem. Zachęca osoby zmotywowane, dla których liczą się szybkie efekty oraz osoby, których zapał i szybko spada w przypadku kuracji odchudzającej zakładającej uzyskanie smukłej sylwetki w dłuższej perspektywie czasu. Dieta została stworzona dla osób o wyraźnej nadwadze, u których wskaźnik BMI (ang. Body Mass Index) jest znacznie powyżej normy.

Czy tak niskokaloryczna dieta jest bezpieczna? Jeśli Twoje BMI jest większe niż 30, dieta jest powinna zostać poprzedzona wcześniejszą konsultacją lekarską. W przypadku osób z nadwagą, ale nie otyłych, u których wskaźnik BMI oscyluje w granicach 27-30, diety niskokaloryczne powinny być zarezerwowane dla osób z problemami zdrowotnymi związanymi z wagą (1).

Decydując się na szybką kurację odchudzającą niniejszym sposobem należy pamiętać, że stosowanie diety kopenhaskiej znacznie ogranicza podaż dostarczanych na co dzień z pożywieniem wartości odżywczych. Należy być świadomym ryzyka wystąpienia efektu jo-jo po zakończeniu diety oraz utrudnień związanych z wypracowaniem zdrowych nawyków żywieniowych.

Przeciwwskazania do stosowania diety kopenhaskiej

Z uwagi na ogromny rygor związany z zasadami diety kopenhaskiej i konieczność ścisłego przestrzegania jej reguł, niniejsza kuracja odchudzająca nie powinna być stosowana przez nastolatki, osoby w podeszłym wieku, kobiety będące w okresie ciąży i matki karmiące piersią. Niesprzyjającym czasem na przeprowadzenie tej diety jest również rekonwalescencja, okres zwiększonego wysiłku fizycznego oraz wytężonej pracy umysłowej.

Do chorób, przy których dieta kopenhaska nie jest wskazana, należą:

  • cukrzyca – ze względu na gwałtowne skoki poziomu glukozy (cukru) we krwi i ryzyko wystąpienia hipoglikemii (niedocukrzenia),
  • choroby serca – z uwagi na nadmierne obciążenie tego organu i całego układu krążenia,
  • choroby nerek – ponieważ duża podaż białka w diecie kopenhaskiej powoduje wzrost poziomu mocznika i kreatyniny we krwi, co może skutkować niewydolnością nerek,
  • miażdżyca – gdyż bogate w cholesterol jajka należą do produktów bazowych diety, a substancja ta odkłada się w postaci płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych,
  • osteoporoza – ponieważ dieta kopenhaska jest uboga w wapń, pierwiastek kluczowy dla prawidłowej mineralizacji kości i utrzymania ich należytej gęstości.

Okiem dietetyka

Dieta kopenhaska jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych planów żywieniowych. Budzi wiele obaw i wątpliwości ze strony dietetyków. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia (IŻIŻ), średnie dzienne zapotrzebowanie energetyczne dorosłej osoby to około 2000 kcal (2).

Dieta kopenhaska zakłada dostarczanie organizmowi jedynie około 800 kcal dziennie. To naprawdę niewiele, biorąc pod uwagę wymagania wobec diet niskokalorycznych, z których wynika, że dzienna kaloryczność posiłków nie powinna być mniejsza, niż 800 kilokalorii.

Z punktu widzenia dietetyka skuteczna dieta kopenhaska jest dietą niedoborową. Stosowanie diety kopenhaskiej przekłada się na drastyczną redukcję przyjmowanych z pożywieniem składników odżywczych. Osoba pozostająca na tej diecie może czuć się przez to zmęczona i osłabiona. Może także łatwiej wpadać w rozdrażnienie, ze względu na niedocukrzenie oraz skoki poziomu glukozy we krwi.

W trakcie stosowania diety ubogoenergetycznej może wystąpić pogorszenie funkcjonowania układu pokarmowego, objawiające się zaparciami, nudnościami i biegunką. Nierzadko pojawiają się problemy z powstawaniem kamieni żółciowych, co wynika ze zwiększonego wydzielania cholesterolu przez wątrobę i łączeniu cząsteczek cholesterolu z żółcią. (3). Przy braku odpowiedniej suplementacji związków witaminowo-mineralnych, w dłuższej perspektywie należy liczyć się z pogorszeniem wyglądu i kondycji skóry, wypadaniem włosów, a także osłabieniem i zwiększoną łamliwością paznokci.

Z powyższych względów duńska dieta nie jest rekomendowanym przez dietetyków sposobem odchudzania. W przypadku chęci podjęcia niniejszej diety wręcz konieczne jest skorzystanie z porady lekarskiej w celu oceny stanu zdrowia przed rozpoczęciem kuracji. Dietetycy podkreślają, że skuteczna dieta odchudzająca powinna uczyć prawidłowych nawyków żywieniowych, dzięki czemu możliwa jest ochrona organizmu przed wystąpieniem efektu jo-jo oraz utrzymanie osiągniętych w czasie kuracji efektów.

Opinie dietetyka o diecie kopenhaskiej

Sprawdzone triki na przetrwanie diety

W trakcie stosowania diety kopenhaskiej mogą pojawić się pewne niedogodności utrudniające funkcjonowanie na co dzień. Trzeba liczyć się z możliwością wystąpienia zaburzeń koncentracji i uwagi, możliwością wystąpienia bólu głowy, mniejszą witalnością oraz pogorszonym nastrojem.

Jednak nie taki wilk straszny, jak go malują – nie jest to przykra konieczność, jeśli w trakcie diety zadbasz o siebie oraz zatroszczysz się o zwiększone potrzeby swojego organizmu! Przed rozpoczęciem diety warto poznać sprawdzone patenty, dzięki którym można zminimalizować ryzyko wystąpienia efektów ubocznych i ograniczyć ryzyko wystąpienia efektu jo-jo po zakończeniu diety.

  • zadbaj o prawidłowe nawodnienie – utrzymaj, lub zwiększ ilość wypijanej wody do minimum 2 litrów (8 szklanek) dziennie. Wiele osób ma trudność z piciem odpowiedniej ilości wody lub akceptacją jej smaku. Dobrym pomysłem jest dodanie do wody listków mięty lub melisy – dzięki temu woda nabiera atrakcyjniejszego smaku bez zwiększenia kaloryczności (jak w przypadku substancji słodzących). Na butelce z wodą można narysować linie i oznaczyć je odpowiednimi godzinami. Dzięki temu wypicie całej zawartości butelki zostanie podzielone na etapy, a przez to stanie się mniejszym wyzwaniem,
  • stosuj aromatyczne przyprawy oraz zioła – dzięki nim urozmaicisz smak potraw, zmniejszysz wrażenie monotonii diety oraz usprawnisz tempo przemian metabolicznych ustroju. Pamiętaj jednak, aby w okresie trwania kuracji nie stosować soli,
  • smak kawy przyjemnie wzbogaci szczypta kardamonu lub rozgrzewającego cynamonu. Dodatek cynamonu pomoże ograniczyć gwałtowne skoki poziomu glukozy we krwi, wspomagając jego stabilizację,
  • ostatni posiłek, przypadającego w godz. 16-18 zjedz około 2-3 godziny przed snem – unikniesz uczucia wieczornego głodu i tym samym chęci nocnego podjadania,
  • rozważ suplementację witamin i minerałów – dieta kopenhska nie dostarcza zalecanego dziennego spożycia większości substancji witaminowo-mineralnych, z tego względu warto uzupełnić zapotrzebowanie i uniknąć rozwoju niedoborów. Wyjątkiem jest tutaj witamina A, o której niedobór przy niniejszej diecie nie należy się obawiać.

Przykładowy jadłospis

Dieta kopenhaska bazuje na ściśle określonych produktach spożywczych. Zapoznaj się z przykładowym, pełnym 13-dniowym jadłospisem diety kopenhaskiej i rozważ, czy jesteś w stanie ją przeprowadzić. Przepisy są bardzo proste, a przygotowanie posiłków nie zabiera dużo czasu. Jadłospisy z poszczególne dni jest powtarzalne: 1 i 8 dnia menu jest identyczne, podobnie 2 i 9 dnia, 3 i 10 dnia, 4 i 11 dnia, 5 i 12 dnia oraz 6 i 13 dnia. Inny jadłospis przewidziany jest wyłącznie na dzień 7.

W czasie trwania diety należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, pijąc minimum 2 litry wody. Zastosowanie sprawdzonych trików na przetrwanie diety kopenhaskiej, przedstawionych przez nas powyżej, może być tutaj niezwykle przydatne.

Przykładowe, pełne 13-dniowe menu diety kopenhaskiej

Dzień 1 i 8:

  • śniadanie: 1 filiżanka kawy z 1 kostką cukru,
  • obiad: 2 jajka na twardo, gotowane warzywa – szpinak bądź brokuły (100 g), 1 surowy pomidor,
  • kolacja: 1 duży befsztyk wołowy, sałata wzbogacona dodatkiem oliwy i cytryny (150 g).

Dzień 2 i 9:

  • śniadanie: 1 filiżanka kawy z 1 kostką cukru
,
  • obiad: 1 duży befsztyk, sałata z olejem roślinnym i cytryną (150 g),
  • kolacja: 1 plaster szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 3 i 10:

  • śniadanie: 1 filiżanka kawy z 1 kostką cukru, dodatkowo 1 grzanka z ciemnego pieczywa,
  • obiad: gotowany szpinak, 1 surowy pomidor, 1 świeży owoc,
  • kolacja: 1 plaster szynki, 2 gotowane jaja, sałata wzbogacona dodatkiem oliwy i cytryny (150 g).

Dzień 4 i 11:

  • śniadanie: 1 filiżanka kawy z 1 kostką cukru
,
  • obiad: 1 jajo ugotowane na twardo, twaróg naturalny (100 g)
, tarta marchew (150 g),
  • kolacja: 2-3 szklanki jogurtu naturalnego, sałatka owocowa (100 g).

Dzień 5 i 12:

  • śniadanie: tarta marchew z cytryną
 (duża),
  • obiad: chuda ryba z cytryną
 (300 g),
  • kolacja: 1 befsztyk wołowy, brokuły oraz sałata (200 g).

Dzień 6 i 13:

  • śniadanie: 1 filiżanka kawy z 1 kostką cukru
,
  • obiad: gotowany kurczak (150 g), sałata z dodatkiem oleju i cytryny (150 g)
,
  • kolacja: 2 jaja ugotowane na twardo, duża marchew.

Dzień 7:

  • śniadanie: 1 filiżanka herbaty bez cukru
,
  • obiad: 1 kawałek chudego grillowanego mięsa (150 g)
,
  • kolacja: nic.

Po zakończeniu diety kopenhaskiej należy z rozwagą, stopniowo zwiększać ilość spożywanych kalorii. W przypadku powrotu do objadania się, wystąpienie efektu jo-jo jest niemal gwarantowane!

Jak uniknąć efektu jo-jo?

Dlaczego lubimy restrykcyjne diety? W ich przypadku waga wyraźnie i szybko spada, nawet jeśli nie podejmujemy aktywności fizycznej. Właśnie ten aspekt przyciąga do nich ludzi jak magnes.

Efekt jo-jo, czyli gwałtowne przybieranie na wadze po zakończeniu diety, jest problemem szerokiego grona osób, które podejmowały próbę odchudzania. Powrót do niezdrowego stylu życia i nieracjonalnego sposobu odżywiania nie sprzyja zdrowiu ani dobremu samopoczuciu.

Nie jest prawdą, że po zakończeniu magicznego, trzynastego dnia kuracji odchudzającej stosując dietę kopenhaską można powrócić do dawnego stylu odżywiania bez obaw o tycie przez następne dwa lata. To jeden z najpowszechniejszych mitów dotyczących niniejszej diety.

Aby uniknąć gwałtownego przybrania na wadze po zakończeniu diety kopenhaskiej zaleca się:

  • stopniowe zwiększanie dziennej kaloryczności posiłków. Kończąc kurację odchudzającą pamiętaj, że tempo przemiany materii jest niższe niż przed nią. Organizm spowalnia metabolizm w celu zabezpieczenia swojej rezerwy energetycznej na wypadek nieprzewidzianego głodu. Gwałtowny powrót do dawnego sposobu odżywiania może przynieść więcej szkody, niż pożytku,
  • wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Sprawdzonym sposobem na ograniczenie kaloryczności posiłków oraz przygotowywaniem ich zdrowszej alternatywy jest zastąpienie smażenia gotowaniem (zwłaszcza gotowaniem na parze), duszeniem oraz grillowaniem. Zachowaj umiar, zwłaszcza w czasie świąt, biesiad i przyjęć, gdy smakowite kąski są dostępne na wyciągnięcie ręki,
  • celebrowanie posiłków. Jedz zatem powoli, ciesząc się smaczną potrawą. Dzięki temu szybciej odczujesz wrażenie sytości pomimo zjedzenia mniejszej porcji niż zazwyczaj,
  • unikanie picia napojów w trakcie posiłku – ten nawyk spowalnia działanie enzymów trawiennych,
  • unikanie zajadania stresu słodyczami i przekąskami. W to miejsce warto rozważyć alternatywę całkowicie niezwiązaną z jedzeniem,
  • wprowadzenie aktywności fizycznej. Przyczynia się ona do zwiększenia wydzielania endorfin, czyli “hormonów” szczęścia, a aktywność sportowa na dworze dodatkowo pozwoli na dotlenienie organizmu. Godzina spokojnego spaceru pozwala spalić około 120 kcal, godzina pływania około 200 kcal, a godzina zumby…nawet do 800 kcal!

Czy jest dieta kopenhaska jest warta wyrzeczeń? Wizja gwarantowanej, szybkiej utraty kilogramów w niecałe 2 tygodnie może kusić do podjęcia próby. W czasie trwania tej diety należy jednak dołożyć wszelkich starań, aby kuracja przebiegła bez zarzutu. Przy odpowiedniej motywacji i samodyscyplinie można w krótkim czasie szykować się do wymiany garderoby na mniejszy rozmiar. Można także odczuć niesamowitą satysfakcję z realizacji podjętego wyzwania – oczywiście po rozważeniu wszystkich zdrowotnych aspektów za i przeciw oraz podsumowaniu bilansu zysków.

Zdaniem osób, które zakończyły niniejszą dietę z sukcesem, doświadczenie to nie jest łatwe, lecz ogromnie motywuje do dalszej pracy nad smukłą sylwetką i utrzymaniem masy ciała w ryzach.

Bibliografia:

  1. https://www.webmd.com/diet/qa/are-very-lowcalorie-diets-safe
  2. Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia – na stronie: http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia
  3. https://www.webmd.com/diet/qa/what-are-the-side-effects-of-very-lowcalorie-diets

Uwaga!
Treści przedstawione w powyższym wpisie posiadają charakter informacyjny. W razie problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi konsekwencji wynikających z praktycznego wykorzystania zawartych w Serwisie informacji.